Jakie znaczenie dla Twojego organizmu mają mikro i makro elementy.

Znaczenie makro i mikro elementów w pielęgnacji

Spis treści

Tlen, wodór, węgiel i azot stanowią 97,5 % masy naszego ciała. Oprócz tych pierwiastków ważne są dla naszego organizmu makroelementy, takie jak; sód, magnez, wapń, siarka, fosfor, potas chlor oraz mikroelementy, np. cynk, chrom, kobalt, żelazo, krzem, selen, mangan, miedź, jod, które stanowią mniej niż 0,01% suchej masy ciała, jednak są nieodzowne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. 

Mikro i makroelementy biorą udział w : pracy narządów wewnętrznych, produkcji hormonów i enzymów, procesach metabolicznych, rozwoju organizmu oraz utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. Niedobory tych pierwiastków mogą mieć wpływ na wygląd naszej skóry i jej przydatków. 

Poniżej zrobiłam wam małą ściągę na co wpływają poszczególne pierwiastki i w jakich produktach je znajdziemy. Zapraszam!

MIKROELEMENTY

CYNK

⇒ jego skutkiem niedoboru są rozstępy, skłonności do depresji, kurza ślepota oraz suchość skóry i błon śluzowych.

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • miękkość skóry i włosów
  • gojenie się ran
  • odporność organizmu
  • produkcję prostaglandyn
  • przywrócenie naturalnego pH skóry
  • kaszy gryczanej
  • podrobach
  • ostrygach
  • roślinach strączkowych
 

CHROM

⇒ jego skutkiem niedoboru są zaburzenia metaboliczne, przemiany lipidów, oprócz tego wzrasta ochota na słodycze i alkohol oraz pojawiają się skłonności do depresji.

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • produkcje enzymów
  • działanie insuliny
  • utrzymanie odpowiedniej masy ciała
  • rodzynkach
  • śliwkach
  • szparagach
  • orzechach
  • mięsie
  • grzybach
 

KOBALT

⇒ jego skutkiem niedoboru jest niedokrwistość oraz zwiększenie produkcji melaniny. 

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • produkcje melaniny
  • wytwarzanie krwinek czerwonych (hemoglobiny)

 

  • owocach morza
  • mleku i produktach mlecznych
  • mięsie
 

MANGAN

⇒ jego skutkiem niedoboru jest suchość i pękanie skóry, ciągłe uczucie zmęczenia, stany lękowe oraz wole tempo wzrostu włosa.

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • produkcję melaniny 
  • przemianę metaboliczną
  • aktywację enzymów
  • ochronę skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym
  • migdałach
  • ziemniakach
  • grochu
  • ziarnach słonecznika
  • szpinaku
  • orzechach włoskich, laskowych ziemnych
 

MIEDŹ

⇒ jego skutkiem niedoboru jest wypadanie włosów, anemia i niski poziom białych krwinek we krwi. 

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • regulację wydzielania sebum
  • spowalnia starzenie
  • uelastycznienie i dotlenienie skóry
  • ochronę skóry przed promieniowaniem ultrafioletowym
  • owocach morza
  • orzechach
  • roślinach strączkowych
  • zbożowych produktach pełnoziarnistych
 

KRZEM

⇒ jego skutkiem niedoboru jest zaburzenie widzenia, dezorientacja, swędzenie i pękanie skóry, a nawet halucynacje. 

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • tworzenie białek kolagenu i elastyny
  • utrzymywanie elastyczności tkanki łącznej
  • otrębach
  • kalafiorze
  • burakach
  • marchwi
  • pietruszce
 

JOD

⇒ jego skutkiem niedoboru jest niedoczynność tarczycy, łamliwe paznokcie, otyłość, blada skóra, szary kolor łokci i kolan. 

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • przemianę metaboliczną
  • koncentracje
  • produkcje enzymów i hormonów
  • wygląd skóry i jej przydatków
  • kalafiorze
  • koperku
  • wodzie mineralnej
  • rybach
  • cielęcinie
 

ŻELAZO

⇒ jego skutkiem niedoboru jest suchości i szorstkość skóry, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, cienie pod oczami, kołatanie serca, problemy z koncentracją i bladość skóry. 

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego
  • budowę skóry i jej przydatków
  • bierze udział w syntezie DNA I RNA

 

  • szpinaku
  • orzechach
  • mięsie
  • sałacie
  • cukinii 
  • zbożowych produktach pełnoziarnistych 
 

SELEN

⇒ jego skutkiem niedoboru jest przyśpieszony proces starzenia, niepłodność, niewydolność serca, rak prostaty

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • pracę układu immunologicznego
  • przemianę hormonów tarczycy
  • ochronę komórek przed wolnymi rodnikami
  • owocach morza
  • orzechach
  • mięsie
  • roślinach strączkowych
  • zbożowych produktach pełnoziarnistych 
 

MAKROELEMENTY

SÓD

⇒ jego skutkiem niedoboru jest odwodnienie, pogłębione zmarszczki, bóle głowy, zmęczenie, utrata apetytu.

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • proces regulacji gospodarki wodnej i ciśnienia osmotycznego w komórkach
  • białkach jaj
  • soli kuchennej
  • mleku i jego przetworach
 

MAGNEZ

⇒ jego skutkiem niedoboru jest bezsenność, łamliwość paznokci i włosów, skurcze mięśni, drgania powiek i ust.

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • regeneracje komórek
  • stymulację pracy mięśni i układu nerwowego 
  • wspomaganie działania
    witaminy B
  • czekoladzie
  • mleku i jego przetworach
  • ziarnach sezamu
 

WAPŃ

⇒ jego skutkiem niedoboru jest wypadanie włosów, bladość skóry i zaburzenia ukrwienia. 

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • działanie antyalergiczne i przeciwzapalne
  • wspomaganie witaminy V w syntezie kolagenu 
  • udział w procesie skurczu i rozkurczu mięśni
  • jajach
  • rybach
  • selerze
  • marchwi
  • pomarańczach
  • mięsie
  • produktach mlecznych
  • kaszach gruboziarnistych
 

SIARKA

⇒ jego skutkiem niedoboru jest nadmierne rogowacenie skóry, łamliwość paznokci i włosów, bladość skóry, osłabienie.

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • nawilżenie i uelastycznienie skóry
  • budowę paznokci i włosów
  • przemianę materii
  • oczyszczenie wątroby z toksyn
  • rybach
  • mięsie
  • serach
  • kurzych jajach

FOSFOR

⇒ jego skutkiem niedoboru jest utarta masy ciała, brak apetytu i próchnica zębów. 

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • przyswajanie witaminy B
  • regenerację komórek
  • metabolizm tłuszczów i węglowodanów
  • cielęcinie i wołowinie
  • roślinach strączkowych
  • serach
  • czekoladzie

POTAS

⇒ jego skutkiem niedoboru jest skurcze mięśni, wymioty oraz obrzęki. 

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • wydzielanie insuliny
  • wspomaganie mięśni 
  • utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej
  • regulację pH i ciśnienia osmotycznego w komórkach
  • kaszy gryczanej
  • gruszkach
  • mleku
  • bananach
  • kapuście
  • pomidorach
  • ziemniakach
  • selerze

CHLOR

⇒ jego skutkiem niedoboru są wymioty, zaburzenia trawienia, bóle głowy, zasadowica metaboliczna (jest to wzrost pH w krwi)

Wpływa na:

Znajdziemy go w:

  • regulacje gospodarki wodnej w komórkach – razem z sodem
  • utrzymanie prawidłowego ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych – razem z sodem i potasem.
  • żółtych serach
  • wędlinach
  • soli kuchennej
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Zobacz wszystkie komentarze
Scroll to Top