Witamina C – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Witamina C zastosowanie w kosmetyce

Co warto wiedzieć o Witaminie C?

Witamina C to najbardziej popularna witamina, która od długiego czasu wykorzystywana jest w medycynie. Wspomaga naszą odporność, poprawia prace układu krążenia oraz działa przeciwnowotworowo. Znajdziemy ją m.in w czarnej porzeczce, papryce czerwonej, kalafiorze, truskawkach, cytrynach, pomarańczach oraz czerwonej i białej kapuście. Posiada również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Niestety nasz organizm nie wytwarza jej samoistnie, dlatego musimy dostarczać ją z pożywieniem oraz kosmetykami. Znajduje się ona w serach, kremach i maskach. Szczególnie niski poziom witaminy C posiadają osoby palące papierosy, mieszkające w zanieczyszczonych terenach oraz te które spędzają dużo czasu na słońcu.

Zastosowanie witaminy C jest polecane dla osób, które tracą jędrność i elastyczność skóry, zmagają się ze zmarszczkami, trądzikiem pospolitym oraz różowatym, posiadających szarą, ziemistą cerą. Witamina C spisze się również przy zmianach naczyniowych oraz u osób zmagających się z rumieńcem.

Podstawowa formą witaminy C jest Ascorbic Acid (Kwas askorbinowy). Charakteryzuje się wysoką skutecznością lecz jest niestabilny, ponieważ łatwo ulega dezaktywacji oraz przez intensywność działania może wywołać podrażnienia – kwas askorbinowy najefektywniej działa przy pH poniżej 3,5.

Witamina C (kwas askorbinowy) dlaczego warto ją stosować?

  • Stymuluje syntezę kolagenu – dzięki temu skóra staje się jędrniejsza oraz lepiej goją się rany
  • Wzmacnia naczynka krwionośne, zapobiega ich pękaniu oraz niweluje ich widoczność
  • Rozjaśnia przebarwienia oraz wyrównuje koloryt – hamuje działanie enzymu tyrozynazy, który uczestniczy w tworzeniu się melaniny (barwnika skóry)
  • Działa wspomagająco do ochrony przeciwsłonecznej
  • Pomaga zniwelować rumień
  • Neutralizuje działanie wolnych rodników co spowalnia efekt starzenia się
  • Wzmacnia barierę lipidową naskórka, odpowiedzialną za nawilżenie skóry poprzez syntezę ceramidów

Przy jakiej cerze można ją stosować?

Kwas askorbinowy można stosować przy każdej cerze, lecz przy cerach wrażliwych zaleca się stosowanie niższych stężeń lub jego pochodnych, to samo tyczy się kobiet w ciąży.

Witamina C zastosowanie w kosmetyce

Stężenie Witaminy C

Stuprocentowe stężenie kwasu askorbinowego jest podane w proszku który łączymy z biosacharydem lub peptydem, a w kosmetykach wynosi od 8% do 20%. Jednak najefektywniej  działają preparaty o stężeniu wynoszącym 15%. W preparatach przeznaczonych do okolicy oczu stężenie wynosi od 3% do 5%. Preparaty z niskim stężeniem – 5% są odpowiednie dla osób które zmagają się z cienką, wrażliwą skórą.

Jak stosować?

  • Nakładamy na oczyszczoną oraz osuszoną skórę, najlepiej odczekać około 10- 15 minut przed nałożeniem kolejnego produktu.
  • Kwas askorbinowy używamy 2-3 razy w tygodniu . Pochodne witaminy C codziennie lub rzadziej to zależy od zaleceń producenta.
  • Witaminę C można stosować przez cały rok, rano lub wieczorem – najlepiej stosować ją rano pod krem SPF, ponieważ wspomaga jego działanie.

Pamiętajcie aby kwas askorbinowy był w ciemnym opakowaniu oraz mało nasłonecznionym miejscu, ponieważ szybko się utlenia pod wpływem światła, temperatury oraz powietrza. Ma również krótką datę ważności, należy zużyć go w ciągu 2-3 miesięcy. Gdy kwas askorbinowy się utleni zmienia kolor na brązowy.

Różne formy występowania Witaminy C

Witamina C i jej pochodne

Przez niestabilną formę kwasu askorbinowego producenci zaczęli tworzyć jego różne pochodne – bardziej stabilne oraz rozpuszczalne w olejach. Nie wykazują one takich samych właściwości, jednak są delikatniejsze dla skóry.

Tetrahexyldecyl Ascorbate

+ stabilna forma, rozpuszczalna w tłuszczach
+ działa antyoksydacyjnie
+ przenika w głąb skóry
+ mniej wrażliwa na światło oraz temperatury niż AA
wolniejsze działanie antyoksydacyjne w porównaniu z kwasem aa

Ascorbyl Glucoside
+ stabilna forma
+ przenikania do głębszych warstw skóry.
+ działa antyoksydacyjnie
+ stymuluje syntezę kolagenu
+ rozjaśnia
 jednak działa zdecydowanie wolniej.

Ascorbyl Palmitate

+ stabilna forma, rozpuszczalna w tłuszczach
+ działa łagodnie
+ poprawia syntezę kolagenu
+ działa rozjaśniająco oraz przeciwzapalnie
słabo przenika przez naskórek

3-0-Ethyl Ascorbic Acid 
+ stabilna forma, rozpuszczalna w wodzie 
+ przenika w głąb skóry
+ odporna na światło i temperaturę
+ działa antybakteryjnie
+ rozjaśnia
+ działa przeciwzapalne i wzmacnia ochronę przed promieniowaniem UV oraz przed promieniowaniem niebieskim
+ działa przeciwzmarszczkowo 

Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP)

+ łagodniejsza forma
+ można stosować w ciąży
+ sprawdzi się przy cerze trądzikowej
+ działa antybakteryjnie
+ stymuluje produkcje kolagenu przy większym stężeniu
nie przenika do głębszych warstw skóry

Z czym warto łączyć witaminę C

Z jakimi składnikami można łączyć Witaminę C podczas pielęgnacji?

Kwas Askorbinowy ma właściwości złuszczające i może podrażniać skórę, dlatego nie zaleca się łączenia witaminy C w jednej rutynie z kwasami oraz retinoidami. Możemy stosować te produkty naprzemiennie np. rano witaminę C a wieczorem retinol, pamiętajmy jednak aby wszystko dostosowywać do swojej skóry aby nie naruszyć bariery ochronnej.

Jeżeli chodzi o połączenie kwasu askorbinowego z nacinamidem to również można, ale mają rożne pH. Aby działać efektywnie, Niacinamid posiada 5-6 pH, a kwas askorbinowy poniżej 3,5 pH, dlatego warto odczekać po nałożeniu pierwszego produktu około 15 minut (jeżeli nie masz tyle czasu to najlepiej stosować naprzemiennie ), aby nie podrażnić skóry oraz nie rozszerzyć naczynek krwionośnych, nie zaleca się dla osób ze skórą wrażliwą oraz naczynkową, pochodne witaminy C można śmiało łączyć, jest to bezpieczne! 🙂

Podsumowanie

Jak widać, witamina C pełni istotną rolę w codziennej rutynie, dlatego uważam, że każdy z nas powinien dodać ją do swojej pielęgnacji, nawet jeżeli nie zmagamy się z wymienianymi problemami skórnymi, to warto stosować ją chociażby profilaktycznie.

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Zobacz wszystkie komentarze
Przewiń do góry